8 kwietnia 2020

Pleśniak

Ciasto Pleśniak, bardzo stary przepis, chyba pierwsza dziwna nazwa ciasta, ale ciasto bardzo dobre. Pleśniak to kruche ciasto, część z kakao, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i białą pianą, która to miała być tą ,, pleśnią" w cieście, stąd ta nazwa. Pleśniak robi się bardzo szybko, nie wymaga wiele pracy, jedynie mikser do ubicia piany jest potrzebny, chyba że mamy wprawę i ubijemy pianę ręcznie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka i 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i posiekać z masłem i smalcem. Do masy dodać żółtka, łyżeczkę cukru i zagnieść ciasto do połączenia składników. Ciasto na Pleśniaka podzielić na trzy części, jedną wyłożyć do posmarowanej tłuszczem foremki. Do drugiej porcji dodać kakao, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wodę i dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i to samo zrobić z pozostałą białą częścią białego ciasta, schować do zamrażalnika. Na ciasto w foremce wyłożyć dżem, na to zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z kakao. Biała ubić z cukrem na sztywno, na koniec delikatnie połączyć z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto ciemne. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto białe. Pleśniak wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

3 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam ciasto piana urosła ogromną A potem opadła i znikła
    Może są sposoby by nie opadła
    Pozdrawiam Danuta Federowicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, jak piana dobrze ubita, a cukier się rozpuści i delikatnie najlepiej trzepaczką połączy się z mąką, powinna nie opaść, może zależy od mąki.

      Usuń
    2. Może spróbuje Pani dodać więcej trochę mąki ziemniaczanej, u mnie nie opada, a robię dosyć często, pozdrawiam!

      Usuń