28 kwietnia 2020

Pianka bez pieczenia

Pianka - bardzo pyszne ciasto bez pieczenia, smakuje trochę jak ptasie mleczko,  w którym możemy wykorzystać białka jajek pozostałych np. z ciasta drożdżowego, lub faworków. Pianka jest bardzo delikatna, puszysta dodatek galaretki z owocami świeżymi lub mrożonymi dodaje jej kwasowości, co podkreśla smak ciasta. Przepis bardzo prosty i szybki, idealny na lato, ale i w chłodne dni cieszy swoim smakiem.


Składniki:

  • 4-5 białek jaj
  • 2 galaretki
  • 3/4 szklanki cukru
  • biszkopty na dno tortownicy
  • owoce świeże lub mrożone
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:
Galaretkę, najlepiej cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Drugą galaretkę, może być inna wiśniowa, pomarańczowa lub cytrynowa rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody w drugim naczyniu, będzie nam potrzebna do zalania owoców na  piance. Przygotować tortownicę 25-26 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Biszkopty okrągłe moczyć delikatnie w mleku i wyłożyć nimi całe dno tortownicy. Gdy galaretka cytrynowa trochę się zgęstnieje, nie może być ani płynna ani twarda, zaczynamy ubijać białka dodając do nich po trochu cukier, cały czas ubijając. Gdy białka są ubite, a cukier cały się rozpuści nie przerywając ubijania dolewamy lekko ściętą galaretkę. Piankę wykładamy na biszkopty lekko wyrównujemy. Można na chwilę wstawić do lodówki. Przygotować owoce: mogą być truskawki, borówki, banany czy brzoskwinie świeże lub w syropie, pokroić owoce lub w całości wyłożyć na piankę i zalać drugą galaretką, też lekką ściętą .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz