30 kwietnia 2020

Makowiec odwracany

Makowiec odwracany, to ciasto z masą makową na biszkopcie, ale pieczone tak, że masa makowa jest na spodzie, a biszkopt u góry, a po upieczeniu odwraca się i biszkopt jest spodem ciasta, a masa makowa na wierzchu. Makowiec jest bardzo dobry, wilgotny, a biszkopt pasuje idealnie, całość wygląda jak tort. Ja robię to ciasto z maku, ale można tu użyć masę makową gotową, dodając do niej jajka, kaszę manną, masło i miód.

Składniki na masę makową:
  • 250 gram maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram orzechów, bakalii
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wykonanie:
Mak namoczyć na noc, odcedzić zalać wrzącą wodą, zagotować. Gdy mak wystygnie, zmielić go dwa razy przez maszynkę do mięsa dodając po trochu cukru. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód, zmielony mak z cukrem i przesmażyć chwilę mieszając. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a orzechy pokroić, umyć bakalie i też pokroić. Dodać bakalie z odcedzonymi rodzynkami do maku, wymieszać i dodać kaszę manną. Gdy masa przestygnie dodać do niej żółtka i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, dodać na koniec aromat migdałowy. Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wyłożyć masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.


Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Wykonanie:
Jajka ubić dokładnie z cukrem do białości. obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z jajkami. 
Gdy masa makowa będzie piekła się już 40 minut, wyjąć tortownicę i wlać na masę makową ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30-35 minut, do lekkiego zrumienienia biszkoptu.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 15 minut, aby przestygło, a następnie wyłożyć je na talerz tak, aby biszkopt znalazł się na spodzie a masa makowa była u góry. Ciasto polać lukrem, można ozdobić bakaliami, a nawet kremem.
Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę wody zimnej przegotowanej

Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym, dodając wodę do odpowiedniej gęstości.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza