23 kwietnia 2020

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka z gotowanych ziemniaków połączonych ze sparzonym i zmielonym szpinakiem, polane zrumienioną cebulą, skwarkami z kiełbasy  i pokrojonym serem Feta, to pomysł na szybkie, smaczne danie i zdrowe dzięki szpinakowi. Kopytka ładnie się prezentują, smaku szpinaku nie czuć, a to ważne dla tych osób co nie lubią szpinaku.


Składniki:

  • 600 gram ziemniaków
  • 100 gram szpinaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 cebula
  • 100 gram kiełbasy
  • 100 gram sera Feta
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić, musi być ich po zmieleniu 600 gram, można wykorzystać ziemniaki ugotowane, które zostały nam z poprzedniego dnia. Szpinak przebrać, umyć zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić bardzo dokładnie i zmielić. Można użyć szpinaku mrożonego, dodać tak dwa brykiety. Do miski włożyć zmielone ziemniaki, dodać szpinak, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć, a to miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać jajko i zagnieść cisto. Z ciasta formować wałeczki i nożem ucinać centymetrowe kopytka. Zagotować wodę, osolić i na wrzącą wrzucać kopytka, gdy wypłyną wszystkie, zmniejszyć  grzanie i wolno gotować 5 minut.  Ugotowane kopytka odcedzić, wyłożyć na talerze. Przygotować okrasę: pokroić cebulę w plasterki, a kiełbasę w kostkę i przesmażyć na rumiano. Polać kopytka ze szpinakiem, a na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza