16 kwietnia 2020

Bułki krzyżaczki

Bułki krzyżaczki z mąki pszennej, miękkie, puszyste z chrupiącą skórką, z dodatkiem świeżych drożdży, idealne na śniadanie czy kolację, prosty przepis nie wymagający specjalnych uzdolnień. Nie ma nic lepszego niż świeża, chrupiąca bułeczka z masłem i dżemem, czy z miodem. 


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła( około 1/7 kostki)


Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Mleko lekko podgrzać, dodać trochę do drożdży i rozrobić, przykryć i zostawić aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże. Sól wsypać do wody i dokładnie rozpuścić. Do mąki wlać wodę z solą, wyrabiać ręką i powoli wlewać pozostałe mleko. Masło podgrzać do rozpuszczenia, musi być letnie, Wlewać po łyżce rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i pulchne. Jeśli jest za twarde, dodać odrobinę wody, jeśli za rzadkie dosypać mąki. Ciasto na bułeczki oprószyć mąką, przykryć i zostawić niech rośnie. Jak ciasto podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnąć, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Podzielić na 8-9 części. Z każdej części uformować bułkę, położyć na formę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze aby podrosły. Wyrośnięte bułki posmarować letnią wodą i ostrym nożem każdą przeciąć na krzyż. Tak przygotowane bułki krzyżaczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 25-30 minut. Ja piekłam 25 minut. Bułki z przedziałkiem

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza