6 kwietnia 2020

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami, smaczna, idealna na Święta Wielkanocne, ale i tak po prostu do kawki. Warto potrudzić się i zrobić własnoręcznie babkę drożdżową, wynagrodzi nam smakiem i zapachem w całym domu, a przy tym to jedno z najzdrowszych ciast.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru plus 1 łyżeczka
  • 50 gram masła
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 100 gram rodzynek

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • woda

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, a drożdże rozkruszyć dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, rozrobić i zostawić aby drożdże podrosły. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę mleka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko dodać do żółtek z cukrem, dodać także wyrośnięte drożdże. Ciasto można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie. Wyrabiać ciasto ręką, trudno powiedzieć ile, jest zasada że ciasto musi odchodzić od ręki. Masło roztopić dodać pod koniec wyrabiania do ciasta. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie dobrze odsączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w cieple aby wyrosło, trudno określić czas, ale mniej więcej godzinę. Przygotować formę na babkę, wysmarować ją dokładnie tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i ułożyć w foremce, łącząc oba końce. Ciasta jest na dużą formę do babki, jeśli mamy mniejszą to wyjdą nam dwie małe babki. Babkę drożdżową pieczemy w 165 stopniach przez 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjmujemy gorącą babkę gdzieś po 5 minutach z foremki i od razu oblewamy lukrem.
Lukier:
Cukier puder przesiać przez sitko, dodać sok z cytryny i odrobinę zimnej przegotowanej wody, mieszać aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier jest za gęsty dodać wody, a jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz