2 marca 2020

Wątróbka smażona z cebulą i musem jabłkowym

Nie muszę chyba przekonywać, że wątróbka jest bardzo zdrowa i należy ją jeść w każdym wieku. Danie bardzo smaczne, szybkie, a dobrze przyrządzona zaspokoi najbardziej wymagającego smakosza, a jest mało kaloryczna. Pomysł na podanie jej z musem jabłkowym podsunęła mi jedna Pani, która tak podaną jadła w Niemczech.




Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1-2 jabłka
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki majeranku

Wykonanie:
Wątróbkę oczyść z błon, wymyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nakłuwam każdy kawałek, aby wątróbka nie pryskała w czasie smażenia. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na oddzielnej patelni. Jabłko obrać pokroić 3/4 jabłka w kostkę, a resztę w plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać jabłko pokrojone w kostkę, posolić, poddusić chwilę, a jak miękkie dodać majeranek i trochę pieprzu. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wątróbkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć z jednej strony, potem z drugiej strony po 2 minuty, wyłożyć na wierzch uduszoną cebulę i obok cząstki jabłek, chwilkę podgrzać. Wątróbkę osolić i dodać pieprzu. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami, musem z jabłka i kiszonym ogórkiem dla zrównoważenia smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz