28 marca 2020

Kaszanka swojska z kaszy gryczanej

Kaszanka to kiszka z gotowanych podrobów, kaszy gryczanej i krwi, odpowiednio doprawiona pieprzem, solą i majerankiem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez kaszanki z własnej roboty. Przygotowanie kaszanki wymaga trochę pracy, ale warto, takiej jak sobie zrobiona nie kupimy nigdzie.


Składniki:
  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,25 dkg wątroby
  •  0,5 kg serce, płuca
  • 2 kg kaszy gryczanej palonej
  • 1 litr krwi wieprzowej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz co najmniej 1 łyżeczka 
  • jelita wieprzowe


Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, osolić i gotować na wolnym grzaniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie mięso wyjąć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Rosół przecedzić i ugotować w nim kaszę na sypko. Gdy kasza jest gotowa, szybko połączyć z mięsem (masa powinna być dobrze ciepła) doprawić  solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wlać krew, dokładnie wymieszać. Nadziewać jelita masą dosyć luźno,  zawiązać końce, dlatego że w czasie parzenia kaszanka zwiększy swoją objętość i może popękać. Kaszankę włożyć do wrzącej wody i zmniejszyć grzanie, aby się parzyła w temperaturze 85  - 90 stopni. Nie może się zagotować, ponieważ popęka. Czas parzenia to półtorej godziny, wyłączamy grzanie, a kaszanki jeszcze nie wyjmujemy, niech poleży 20 minut. Najlepsza jest taka świeża, ale zimna też jest pyszna.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza