23 marca 2020

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa, smaczna, wilgotna z dodatkiem bakalii. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy mikser i miska do której włożymy produkty, wszystkie od razu, babka zawsze się udaje. Może zrobić ją każdy, kto zaczyna przygodę z pieczeniem.



Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 gram rodzynek
  • 1 czubatą łyżkę pokrojonych orzechów
  • 50 gram pokrojonych bakalii
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a bakalie dowolne; śliwki suszone, morele czy skórkę pomarańczową pokroić drobno. Babka może być tylko z rodzynkami. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszać. Do miski dodać resztę składników na babkę: olej, dżem, mleko i jajko, mikserem wyrobić ciasto na jednolitą masę. Do babki dodać odciśnięte z wody rodzynki, bakalie i orzechy. Mogą być tylko rodzynki, ale wtedy dajemy ich 100 gram. Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Ciasta jest na dużą formę na babkę lub na dwie małe, ale to zależy od wielkości foremki. Babkę pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut do suchego patyczka. Mniejsza foremka będzie piekła się krócej. Babkę po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 kawałki czekolady
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki podgrzać mieszając do połączenia na jednolitą masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz