3 lutego 2020

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami i zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna i pożywna.



Składniki:

  • 0,25 kg żeberek lub kości
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 0,25 kg kiszonych ogórków
  • 3-4 łyżki śmietany 
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • zielony koperek
  • sól

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, dodać włoszczyznę bez marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, gdy mięso jest na wpół miękkie dodać do zupy ziemniaki razem z utartą na dużych oczkach marchewką. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę i pokrojony koperek. Jeśli zupa ogórkowa jest mało kwaśna można dolać soku z ogórków. Zupę ogórkową można ugotować bez mięsa, wtedy należy ugotować wywar z warzyw, a ogórki starte przesmażyć na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz