10 lutego 2020

Krupnik domowy

Krupnik to tradycyjna, bardzo popularna zupa z kaszy jęczmiennej, ugotowana na wywarze mięsnym lub podróbkach, z ziemniakami i dużą ilością warzyw. Krupnik jest bardzo smaczny i sycący, ale też i zdrowy.

Składniki:

  • 250 gram mięsa z kością u mnie często kurczak
  • 2 litry wody
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ziemniaków
  • koperek
  • zielona natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Umyte mięso zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli. Kaszę dokładnie opłukać, aż będzie czysta woda. Cebulę opalić , tak jak do rosołu. Włoszczyznę obrać i umyć, dodać do wywaru razem z cebulą, oprócz marchewki, gotować na wolnym grzaniu 10 minut. Do wywaru dodać kaszę i startą na tarce o dużych otworach marchew. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, gdy kasza jest prawie miękka dodać do zupy ziemniaki. Krupnik gotować wolno, dodać sól i pieprz do smaku. Pokroić drobniutko natkę zieloną pietruszki i koperek. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać pokrojoną natkę z koperkiem do krupniku.

1 komentarz:

  1. Dziękuję.Pyszny krupnik dzięki Pani ugotowałam.

    OdpowiedzUsuń