26 lutego 2020

Knedle nadziewane serem

Knedle nadziewane serem, to typowe knedle przygotowane z gotowanych ziemniaków, nadziane twarogiem na słodko. Danie smaczne, a jednocześnie sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z obiadu, szybki obiad czy kolacja.


Składniki:

  • 0,65 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 gram twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, które zostały nam z obiadu. Zimne ziemniaki zmielić, lub przetrzeć przez praskę, przełożyć do miseczki, wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i zagnieść ciasto na knedle, Ser zmielić tak jak ziemniaki, dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować placki, nadziewać serem i zlepiać, tworząc okrągłe knedle, układać je na deseczce posypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucać knedle tak, aby woda nie przestała się gotować, gdy knedle wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Do sera, który nam zostanie z nadzienia, dodać jogurt, lub śmietanę i wymieszać. Knedle wyjąć na talerz, na wierzch wyłożyć porcję sera z jogurtem, można ozdobić świeżymi owocami, lub owocami z syropu. Z porcji tej wyszło 18 średnich knedli.


2 komentarze: