Rolada z kurczaka w galarecie

Rolada z kurczaka w galarecie, idealna na przystawkę, smaczna i prosta na każdą okazję.




Składniki:

  • 0,7 kg mięsa z kurczaka 
  • 1 bułka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko surowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • tłuszcz najlepiej masło
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • seler
  • por
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • pieprz
  • sól 
  • kawałek płótna lub gazy

Wykonanie:
Kurczaka umyć, a mięso oddzielić od kości i skóry. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Kości wraz ze skórą, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie. Bułkę namoczyć, a cebulę drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu , ale nie rumieniąc jej. Mięso zmielić w maszynce do mielenia, razem z odciśniętą bułką i cebulą przesmażoną. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku, wyrobić tak jak na kotlety.
Z rosołu wyjąć warzywa, odlać 2 szklanki płynu na galaretę. Płótno lub gazę posmarować masłem, posypać kaszą, a z mięsa uformować wałek i położyć na płótnie, następnie zwinąć w roladę, związać końce bawełnianą nicią, a także przewiązać przez środek, aby w czasie gotowania rolada nie otworzyła się. W dużym płaskim naczyniu zagotować wodę, włożyć roladę i parzyć na wolnym grzaniu godzinę. Zostawić roladę aby wystygła. Przygotować galaretę: zagotować rosół, doprawić do smaku pieprzem i solą, następnie rozpuścić w nim żelatynę, już nie gotować. Zimną roladę pokroić na dwu centymetrowe plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marchewką, zieleniną, jajkiem i zalać galaretą. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Smacznego!


Komentarze

  1. To jest to bardzo dobry pomys szybko się robi, no chwilę trzeba odczekać, pycha Super....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty