29 grudnia 2019

Rolada z kurczaka w galarecie

Rolada z kurczaka w galarecie, idealna na przystawkę, smaczna i prosta na każdą okazję.


Składniki:

  • 0,7 kg mięsa z kurczaka 
  • 1 bułka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko surowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • tłuszcz najlepiej masło
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • seler
  • por
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • pieprz
  • sól 
  • kawałek płótna lub gazy

Wykonanie:
Kurczaka umyć, a mięso oddzielić od kości i skóry. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Kości wraz ze skórą, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie. Bułkę namoczyć, a cebulę drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu , ale nie rumieniąc jej. Mięso zmielić w maszynce do mielenia, razem z odciśniętą bułką i cebulą przesmażoną. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku, wyrobić tak jak na kotlety.
Z rosołu wyjąć warzywa, odlać 2 szklanki płynu na galaretę. Płótno lub gazę posmarować masłem, posypać kaszą, a z mięsa uformować wałek i położyć na płótnie, następnie zwinąć w roladę, związać końce bawełnianą nicią, a także przewiązać przez środek, aby w czasie gotowania rolada nie otworzyła się. W dużym płaskim naczyniu zagotować wodę, włożyć roladę i parzyć na wolnym grzaniu godzinę. Zostawić roladę aby wystygła. Przygotować galaretę: zagotować rosół, doprawić do smaku pieprzem i solą, następnie rozpuścić w nim żelatynę, już nie gotować. Zimną roladę pokroić na dwu centymetrowe plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marchewką, zieleniną, jajkiem i zalać galaretą. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz