Marchewka z groszkiem zielonym
Marchewka z groszkiem zielonym na ciepło, pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania, pasuje do mięsa pieczonego i smażonego.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 0,40 kg marchwi
- 0,20 kg groszku zielonego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól
- cukier
Wykonanie:
Marchew obrać, wymyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru i zagotować, gotować 10- 15 minut, aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać groszek zielony świeży lub mrożony, masło i pogotować krótko, groszek jeśli młody szybko robi się miękki. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do marchewki z groszkiem i zagotować, dodać cynamon. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło do kotletów mielonych, lub schabowych. Marchewka z groszkiem to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz