28 grudnia 2019

Kotlety mielone

Kotlety mielone robi każda pani domu, danie szybkie i smaczne, z dodatkiem surówki, sałatki lub z gotowanymi jarzynami.



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • 50 gr bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i odcisnąć. Mięso opłukać dokładnie, zmielić wraz z bułką. Dodać jajko, cebulę zetrzeć i dodać do mięsa, wyrobić ręką dodając do smaku przyprawy. rękami zwilżonymi w wodzie uformować podłużne kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, najpierw na silnym grzaniu, potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć powoli. Gdy przyciśniemy kotlet z góry łopatką a kotlet przestaje wydzielać mętny płyn, a sok jest przezroczysty, wyjąć kotlety z patelni. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami, lub z kaszą, z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatą, mizerią. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza