Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 1 bułka czerstwa
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
- 50 gr bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i odcisnąć. Mięso opłukać dokładnie, zmielić wraz z bułką. Dodać jajko, cebulę zetrzeć i dodać do mięsa, wyrobić ręką dodając wodę, dzięki temu kotlety nie będą suche, do smaku przyprawy. rękami zwilżonymi w wodzie uformować podłużne kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, najpierw na silnym grzaniu, potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć powoli. Gdy przyciśniemy kotlet z góry łopatką a kotlet przestaje wydzielać mętny płyn, a sok jest przezroczysty, wyjąć kotlety z patelni. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami, lub z kaszą, z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatą, mizerią. Smacznego!
Ja dodaję majeranku do kotletów, są wtedy łatwiej trawione nie wyczuwa się go , a czssmi łyżkę musztardy tez są smaczne.
OdpowiedzUsuńja dodaję czosnek
OdpowiedzUsuń