21 listopada 2019

Sałatka z karmelizowanym burakiem

Sałatek nigdy za wiele... to jest prawda, dlatego dziś w Domu pełnym mięty... zapraszamy na sałatkę prostą, smaczną, lekką w roli głównej z burakiem.


Składniki:

  • 1 burak 
  • ser Feta
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • sałata lodowa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła

Sos:

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:
Buraka upiec w łupinie, można ugotować, ale pieczony moim zdaniem jest smaczniejszy, obrać i pokroić w kostkę 1 cm/1 cm. Sałatę lodową, wymyć osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć sałatę na talerzu, może być też rukola lub miks sałat. Słonecznik uprażyć chwilę na suchej patelni. Na patelnie dać masło i miód chwilkę podgrzać, wrzucić pokrojonego buraka i karmelizować go przez chwilę ze wszystkich stron, aż cały sosik wyparuje, a buraczki będą błyszczące. Karmelizowane  buraki ułożyć na sałacie, na wierzch położyć kilka kostek Fety, posypać pestkami słonecznika. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Sałatka z karmelizowanym burakiem jest pyszna i zdrowa. Smacznego!
Zobacz także Sałatka z jarmużem

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza