30 listopada 2019

Pyzy domowe

Pyzy smaczne kluski, robione przez gospodynie od wieków, do dziś lubiane przez wszystkich, chociaż nie każda pani domu robi je sama. Zachęcam do zrobienia pysznych domowych pyz, przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Do polania:

  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku
  • tłuszcz

Wykonanie:
Pyzy robimy z ziemniaków surowych i gotowanych. Ziemniaki obrać, 1 kilogram zalać wodą, osolić i ugotować. Można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia z obiadu. Resztę ziemniaków tzn. pół kilo ścieramy na drobnej tarce, wykładamy na sito, aby obciekły z nadmiaru soku. Gotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa, lub przecieramy przez służące do tego sitka. Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy odsączone tarte ziemniaki, wyjmujemy 1/4 masy ziemniaczanej, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko łączymy na gładkie ciasto. Zaczynamy formować pyzy, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lub większe jak ktoś woli, układamy na deseczce posypanej mąką. Pyzy formują się dosyć łatwo, raczej nie potrzeba obsypywać rąk mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, na wrzątek wrzucać pyzy, gdy wypłyną gotować na wolnym ogniu 8 minut. Pyzy po ugotowaniu polać usmażoną cebulką z boczkiem. Niektórzy pyzy jedzą na słodko z białym twarogiem i z cukrem. Smacznego! Zobacz także Leniwe pierogi

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza