13 listopada 2019

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, chrupiące, pachnące, chyba każdy je lubi. Moja rodzina je uwielbia, robię je często, najlepsze takie prosto z patelni. Przepis na placki jest prosty, tylko najtrudniejsze zetrzeć ziemniaki, ale teraz to już nie problem, są malaksery, które za nas wykonają tą pracę.







Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych otworach, kto posiada malakser może zetrzeć w nim. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść łyżkę ciasta i smażyć na średni ogniu do zrumienienia. Jeśli ogień będzie za duży placki będą w środku surowe, a na zewnątrz mogą się przypalić, jeśli zaś za mały wchłoną za dużo tłuszczu. Placki ziemniaczane są pyszne same, ale można je podawać na słodko z cukrem, lub na ostro z kwaśną śmietaną i z łososiem wędzonym, nie którzy jedzą placki z twarogiem. Placki ziemniaczane pięknie pachną, zachęcają nas do jedzenia. Smacznego!

1 komentarz: