13 listopada 2019

Placki ziemniaczane

Dziś święto placka, więc w Domu pełnym mięty... smażymy placki ziemniaczane, rumiane, pyszne.


Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych otworach, kto posiada malakser może zetrzeć w nim. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść łyżkę ciasta i smażyć na średni ogniu do zrumienienia. Jeśli ogień będzie za duży placki będą w środku surowe, a na zewnątrz mogą się przypalić, jeśli zaś za mały wchłoną za dużo tłuszczu. Placki ziemniaczane są pyszne same, ale można je podawać na słodko z cukrem, lub na ostro z kwaśną śmietaną i z łososiem wędzonym, nie którzy jedzą placki z twarogiem. Placki ziemniaczane pięknie pachną, zachęcają nas do jedzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza