5 listopada 2019

Pizza

Dom pełen mięty... dziś będziemy robić pizzę, taką prostą, na cienkim cieście.

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1/4 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę letniej wody, wymieszać i zostawić niech podrosną. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać wyrośnięte drożdże, sól, olej i wyrabiać ciasto, dolewając po trochu wodę. Ciasto musi być dosyć gęste, sprężyste i odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozciągnąć palcami na wielkość blaszki, lub rozwałkować. Końce pizzy powinny być nieco grubsze. Zostawić na kilka minut niech podrośnie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, ułożyć przygotowane dodatki. Włosi na pizzę nie dają dużo składników, nasza wygląda podobnie, jest sos pomidorowy, grzyby ale odrobinę, szynka, zioła świeże. Często robimy pizzę z łososiem i mozzarellą, z 3 rodzajami sera. Pieczemy pizzę 10-15 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza