25 listopada 2019

Pierogi z mięsem mielonym

Dom pełen mięty... zaprasza dziś na pierogi, ale inne : z surowego mięsa mielonego z rozmarynem

Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów
Farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki czerstwej
  • sól 
  • pieprz
  • rozmaryn
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, mięso zmielić razem z bułką, dodać jajko sól, pieprz do smaku , cebulkę, wyrobić dodać trochę rozmarynu najlepiej świeżego drobno pokrojonego.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. 8 min gotować pierogi to stanowczo za długo .3 min. zupełnie wystarczy 🌹

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba gotować 8 minut, gdyż w środku jest surowe mięso, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pierogi b.dobre

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej mięso przesmażyć , żeby nie było surowe. Wówczas pierogi gotujemy krótko po wypłynięciu 2,-3 minuty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy beda suche

      Usuń
    2. To prawda, to są pierogi z surowym mięsem, jeśli chcemy z gotowanym, to trzeba zmielić ugotowane mięso

      Usuń
    3. Podsmażone mięso z 15 min . nie jest suche. Pierogi są smaczne i bezpieczne, że surowe mięso może być niedogotowane w pierogach. Kiedyś się zatrułam właśnie mięsem mielonym w faszerowanych warzywach mimo, że były w piekarniku, ale chyba zbyt krótko. Teraz zawsze przesmażam mięso do farszu czy do pierogów. Przesmażne a gotowane to dwie różne sprawy . .

      Usuń