Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula do polania pierogów
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 bułki czerstwej
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, mięso zmielić razem z bułką, dodać jajko sól, pieprz do smaku , cebulkę, wyrobić dodać trochę rozmarynu najlepiej świeżego drobno pokrojonego.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz