29 listopada 2019

Pasztet domowy

Pasztet domowy smakuje najlepiej, choć wymaga trochę pracy. ale może zrobić go każdy kto ma ochotę.

Składniki:
  • 1,8 kg ćwiartek z kurczaka, lub cały kurczak
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego( żeberka schabowe)
  • 0,80 kg podgardla lub surowego boczku
  • 0,20 kg wątróbki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Mięso na pasztet dobrze wymyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i dodać do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Osolić zmniejszyć ogień i ugotować do miękkości mięsa. Wątróbkę wymyć i tylko zagotować, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie twarda i nie smaczna. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, przestudzić obrać z kości. W rosole namoczyć czerstwe bułki. Mięso, wątróbkę, namoczone i odciśnięte bułki, ugotowaną marchewkę zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa, są specjalne gęste sitka do pasztetu, ale można i normalnymi do mięsa. Do masy dodać przyprawy: gałkę zetrzeć, majeranek rozetrzeć w dłoniach, pieprz i sól do smaku. Pasztet musi być pikantny. Jeśli masa jest za gęsta dolać rosołu z gotowanego mięsa. Dobrze wyrobić, nałożyć do blaszek i upiec w temperaturze 175 stopni przez 80 minut. Pasztet domowy jest bardzo smaczny z dodatkiem żurawiny do mięs. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ja trzy dni temu też robiłam tylko z pomieszanego mięsa królika,kaczki,wieprzowiny

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym wysmarować blaszkę do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej smalcem, a jak w aluminiowej jednorazowej nie trzeba smarować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń