15 listopada 2019

Mus z dyni na zimę

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotowuje się zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, racuchy .. a co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Dziś zrobimy z dyni mus na zimę, bez cukru, co ważne, że mogą jeść go nawet małe dzieci, potem można sobie dosolić lub dosłodzić.








Składniki:

  • 4 kg obranej dyni 
  • 3/4 szklanka wody
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Wykonanie:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dodać dynię i sól i zostawić na godzinę, lub dwie, aż dynia puści sok. Dynię zagotować, mieszając na początku, żeby się nie przypaliła. Przykryć garnek pokrywką, dusić. od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Moja dynia dusiła się 35 minut, ale to zależy od gatunku dyni. Przygotować słoiki: wymyć je i wyparzyć, to samo zrobić z zakrętkami. Dynię przetrzeć przez sito, lub zmiksować. Nałożyć do słoików, starać się usuwać powietrze i zakręcić słoiki. Wstawić do pasteryzacji tzn. do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu słoiczki od dżemu 45 minut, a większe dłużej 55 minut, a na drugi dzień gotować 30 minut, gdyż dynia lubi fermentować. Słoiki niech stoją w garnku, aż wystygną. Mus jest bardzo dobry, można wykorzystać go zimą do zupy, zrobić placuszki, czy upiec ciasto. Jest też wartościowym posiłkiem dla małych dzieci, a nawet niemowląt od 6 miesiąca życia. Wystarczy zmieszać z utartym jabłkiem, lub dodać do zupy. Możliwości jest wiele. Smacznego!

2 komentarze: