15 listopada 2019

Mus z dyni na zimę

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotowuje się zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, racuchy .. a co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Dziś zrobimy z dyni mus na zimę, bez soli i cukru, co ważne że mogą jeść go nawet niemowlęta od 6 miesiąca życia, potem można sobie dosolić lub dosłodzić.





Składniki:

  • 4 kg obranej dyni 
  • 3/4 szklanka wody

Wykonanie:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać dynię i zagotować, mieszając na początku, żeby się nie przypaliła. Przykryć garnek pokrywką, dynia puści sok, dusić. od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Moja dynia dusiła się 35 minut, ale to zależy od gatunku dyni. Przygotować słoiki: wymyć je i wyparzyć gotowaną wodą, to samo zrobić z zakrętkami. Dynię przetrzeć przez sito, lub zmiksować. Nałożyć do słoików, starać się usuwać powietrze, zakręcić słoiki. Wstawić do pasteryzacji tzn. do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu słoiczki od dżemu 35 minut, a większe dłużej 45 minut, a na drugi dzień gotować 30 minut, gdyż dynia lubi fermentować. Słoiki niech stoją w garnku, aż wystygną. Mus jest bardzo dobry, można wykorzystać go zimą do zupy, zrobić placuszki, czy upiec ciasto. Jest też wartościowym posiłkiem dla małych dzieci, a nawet niemowląt od 6 miesiąca życia. Wystarczy zmieszać z utartym jabłkiem, lub dodać do zupy. Możliwości jest wiele. Smacznego!

2 komentarze: