3 listopada 2019

Kapusta pekińska faszerowana

 Dom pełen mięty... zaprasza na faszerowaną kapustę pekińską. Kapusta pekińska dostępna jest cały rok, faszerowana jest pyszna, a co najważniejsze, w farszu są warzywa z mięsem, które dodają smaku , a dzieci jedzą je, chociaż warzyw nie bardzo lubią.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego ( najlepiej łopatka, biodrówka, trochę boczku)
  • 100 gram ryżu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • zielony koperek

Sos:

  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka mąki
  • woda
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła

Wykonanie:
Ryż ugotować z odrobiną soli, ostudzić. Kapustę podzielić na liście sparzyć krótko, ściąć delikatnie gruby nerw. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso zmielić dodać ugotowany i ostudzony ryż, cebulę, paprykę, marchew, pietruszkę, wyrobić ręką, osolić i popieprzyć do smaku. Na liść kapusty nałożyć farsz, zawinąć jak gołąbek i ułożyć w garnku dosyć ciasno jeden przy drugim. Z porcji tej wychodzi 20 średnich porcji, ale zależy to od wielkości liści kapusty pekińskiej. Kapustę zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć garnek i gotować na małym ogniu.
Sos- na patelni rozgrzać masło, cebulkę pokroić w kosteczkę, przesmażyć, dodać pomidory (sparzone,  obrane ze skórki i pokrojone) smażyć, aż pomidory się rozgotują. Sos przetrzeć przez sito, lub zmiksować dodać do kapusty. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu, dodać sól i pieprz do smaku. Całość posypać pokrojonym koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza