18 listopada 2019

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Dziś będziemy gotować kapuśniak, ale ze słodkiej kapusty. Zupa pożywna, prosta i smaczna. Często gości na naszym stole w Domu pełnym mięty... chociaż lubimy też kapuśniak z kiszonej kapusty.


Składniki:

  • 1/2 kg kapusty
  • 60 dkg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 pomidory 
  • 40 dkg żeberek lub kości 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Mięso dobrze opłukać, zalać 1.5 litra wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i niech się gotuje. Włoszczyznę obrać, umyć. Kapustę poszatkować drobno, a cebulę pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać włoszczyznę, posolić i dodać kapustę. Trochę pogotować, jak kapusta zmięknie dodać pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać do zupy. Rozgrzać tłuszcz na patelni wsypać cebulę, zrumienić, wsypać mąkę zrumienić na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, dodać wywaru i zagęścić zupę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny dodać majeranek. Kapuśniak ze słodkiej kapusty gotowy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza