19 listopada 2019

Gulasz z piersi indyka w warzywach

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami daje nam bardzo zdrowe danie. W
Domu pełnym mięty... już wiele razy o tym pisałam, lubimy warzywa i są częstym gościem na naszym stole.

Składniki:

  • 60 dkg piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek selera
  • 1/2 kalarepki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól
  • zielona pietruszka


Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:
Mięso wymyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dobrze obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na mniej więcej pół godziny. Warzywa obrać, wymyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebulę i poddusić chwilę, aż cebula zmięknie. Przykryć patelnie, zmniejszyć gaz dodać pozostałą marynatę i 2 łyżki wody, dusić, dodać w razie potrzeby wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Nie trwa to długo, ale trudno podać dokładny czas. Dodać warzywa do mięsa i dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i posypać zieloną pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza