16 listopada 2019

Bigos staropolski

Dziś w Domu pełnym mięty... pachnie kiszoną kapustą, gotujemy bigos. Danie staropolskie, które gości na stole w święta w każdym domu, choć z tych samych składników, ale smakuje troszkę inaczej u każdym domu. Jednym słowem ile domów tyle bigosów. U nas bigos z kapusty kiszonej i białej.


Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 60 dkg kapusty białej
  • 1 kg mięsa bez kości najlepiej mieszane wieprzowe, drobiowe, wołowe
  • 40 dkg żeberek
  • 50 dag cienkiej kiełbasy 
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 dkg grzybów suszonych
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 gram czerwonego wina
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:
Grzyby suszone umyć i namoczyć w wodzie. Śliwki suszone zalać wodą. Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości. Na patelnię po smażeniu mięsa, wlać wino podgrzać i dodać do bigosu. Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do drugiego garnka, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły, dodać żeberko, zalać wodą i gotować około 30-40 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej, mięso obrać z kości i dołożyć do garnka. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni, kiełbasę pokroić w kostkę i też przesmażyć.Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu).Do kapusty dodać pokroją w kostkę kiełbasę, zrumienioną cebulę, miód i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, w razie potrzeby solą.Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu, aż smaki się połączą.Jeśli jest taka możliwość, następnego dnia ponownie pogotować, bigos będzie jeszcze smaczniejszy. Bigos gotowy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz