22 października 2019

Zupa z papryki

Dziś w Domu pełnym mięty... gotujemy zupę z papryki ale mielonej. Zupa prosta, rozgrzewająca, mało spotykana. Zupa z papryki mielonej ma tą zaletę, że może być w 3 wersjach: na wywarze z ryb, z drobiu, lub warzywnym. Dziś będzie na wywarze z drobiu.

Talerz zupy

Składniki:

  • kawałek kurczaka(mogą być skrzydełka, udka a nawet korpus)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 4 ziemniaki 
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki zacierek gotowych (można zrobić samemu,ale muszą być twarde)
  • olej, liść laurowy, ziele angielskie
  • łyżka mąki
  • śmietana 2-3 łyżki

Wykonanie:
Mięso z kurczaka zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak cebula jest złocista wyłączamy gaz i wsypujemy paprykę, mieszamy wszystko, jak się połączy dolewamy wywaru. Z wywaru wyjmujemy warzywa, wlewamy paprykę z cebulką, zupa nabierze czerwonego koloru, dodajemy ziemniaki i zacierki, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, solimy, pieprzymy, wsypujemy czubatą łyżeczkę majeranku.Na koniec zaprawiamy zupę mąką, wlewamy śmietanę i zupa z papryki mielonej gotowa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza