Dom pełen mięty... ale też i dania mięsne są chętnie jedzone u nas: żeberka lubimy bardzo. Żeberka jak u babci to żeberka we własnym sosie, soczyste, mięciutkie, można je zrobić wcześniej.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- smalec
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki tak po 2 kostki. Rozgrzać smalec na patelni, mąkę wsypać na talerzyk, każde żeberko obtoczyć w mące i na gorący tłuszcz położyć. Obsmażyć z każdej strony na rumiano, zmniejszyć gaz na najmniejszy, cebulę obrać i pokroić w grube krążki, ułożyć na mięsie, posolić i popieprzyć, dać trochę majeranku, przykryć pokrywką i niech się duszą wolniutko. Żeberka puszczą własny sosik, gdyby było go za mało, można podlać wodą. Dusić tak godzinę do 1,5 godziny, sprawdzać czy miękkie, czas duszenia zależy od mięsa. Żeberka gotowe dobrze smakują podane z ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami, lub z kaszą gryczaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz