W Domu pełnym mięty... przyszedł czas na ryby. Filety z ryb zrobione w ten sposób, smakują wybornie, dużo lepsze od konserw, mamy gotowe danie na kolację lub dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 1 kg świeżych filetów z ryb
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jajka, wody i mąki robimy ciasto,dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wrzucamy rybę do ciasta, mieszamy. Smażymy na oleju kawałki ryb z obydwu stron.
Składniki do przełożenia ryby:- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 kiszone ogórki
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć chwilę i na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę i wszystko chwilę przesmażyć.
Zalewa:- 2 szklanki wody
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki płaskie cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki zalewy zagotować. Trzeba wszystko robić szybko, aby składniki były gorące. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki ryby, na to łyżkę przesmażonych warzyw, znowu rybę i tak do końca słoika. Zalać całość gorącą zalewą, zakręcić nakrętki i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Sprawdzić po wystudzeniu, czy nakrętki są wklęsłe. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, lepiej trzymać słoiki w lodówce. Smacznego!
Ile % ocet ?
OdpowiedzUsuń10% ocet, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA w lodówce ile czasu mogą stać? :)
OdpowiedzUsuńMiesiąc u mnie stały i były dobre.
Usuń