14 października 2019

Ryby w słoikach

W Domu pełnym mięty... przyszedł czas na ryby. Filety z ryb zrobione w ten sposób, smakują wybornie, dużo lepsze od konserw, mamy gotowe danie na kolację lub dla niespodziewanych gości.


Składniki:

  • 1 kg świeżych filetów z ryb
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jajka, wody i mąki robimy ciasto,dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wrzucamy rybę do ciasta, mieszamy. Smażymy na oleju kawałki ryb z obydwu stron.

Składniki do przełożenia ryby:

  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kiszone ogórki

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć chwilę i na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę i wszystko chwilę przesmażyć.
Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki płaskie cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki zalewy zagotować. Trzeba wszystko robić szybko, aby składniki były gorące. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki ryby, na to łyżkę przesmażonych warzyw, znowu rybę i tak do końca słoika. Zalać całość gorącą zalewą, zakręcić nakrętki i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Sprawdzić po wystudzeniu, czy nakrętki są wklęsłe. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, lepiej trzymać słoiki w lodówce. Smacznego!

2 komentarze: