Pierś z kurczaka na jarmużu
Jarmuż pełen witamin, dziś w Domu pełnym mięty... będzie pod piersią kurczaka. Pyszne, proste danie, takie na imprezę, jak i na zwykły obiad, czy ciepłą kolację. Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta, owinięta w ciasto francuskie, z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów.
Składniki:
Wykonanie:
Z pozostałego ciasta francuskiego można zrobić pyszną przystawkę Zawijaski z boczkiem
Składniki:
- Jarmuż świeży
- ser Feta
- 4 suszone pomidory
- 1 plaster sera żółtego
- pierś z kurczaka,
- 2 plasterki boczku
- ciasto francuskie
- ząbek czosnku
- cebulka mała
- sól
- pieprz
- ketchup
- masło do smażenia
- 1 jajko
- troszkę sezamu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki na godzinę. Jarmuż sparzyć 2-3 minuty, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, przesmażyć chwilkę, dodać jarmuż, przeciśnięty czosnek, poddusić chwilkę. Na koniec dodać centymetrowy plaster Fety pokrojony w kosteczkę, pieprz i jeśli potrzeba sól. Przestudzić jarmuż. Pierś wyjąć z lodówki, wytrzeć nadmiar ketchupu. Ciasto francuskie rozłożyć, z boków poprzecinać na paski, tak, żeby dało się zapleść, wystarczy nam połowa ciasta, na środku ułożyć jarmuż, na to pierś z kurczaka, suszone pomidory, 2-3 kawałki boczku, przykryć serem żółtym, zapleść ciasto, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika 180 stopni na 45-55 minut. Zdrowe, smaczne, ładnie prezentujące się danie gotowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz