3 października 2019

Paprykowe kapturki

Efektowne danie, proste i smaczne, na obiad, kolację a także na imprezę. Jak zostanie, łatwo się przygrzewa i jest tak samo smaczne.

mięso mielone, cebula

Składniki:

  • 4-5 czerwonych papryk
  • 1 paprykę żółtą
  • 70 dkg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól,pieprz, gałązka tymianku
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sos do polania:
  • 1 łyżka majonezu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka ketchupu

Wykonanie:
 Paprykę umyć, ściąć równo tam gdzie ogonek. Cebulę i paprykę żółtą pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, bułkę namoczyć, odcisnąć dodać do mięsa jajko, sól i pieprz, wyrobić na koniec dać pokrojoną drobno natkę. Nadziać paprykę, naczynie żaroodporne nasmarować olejem, ułożyć paprykę tak, aby farsz był na górze, wlać 1/3 szklanki wody, ketchup, przykryć i do piekarnika na 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie odkryć, składniki sosu do polania zmieszać i polać same główki papryki. Wstawić jeszcze na 10 minut i danie gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza