Kapusta włoska kiszona

Dziś przepis na kapustę włoską kiszoną z dodatkami – delikatniejszą od białej, a przy tym niezwykle aromatyczną i pełną witamin. Kiszenie to jedna z najstarszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw. Dzięki niej kapusta zachowuje swoje wartości odżywcze, jest chrupiąca, lekko kwaśna i idealna jako surówka do obiadu przez całą zimę.







Składniki:
  • 3 kg kapusty włoskiej
  • 25 dkg cebuli
  • 0.50 kg jabłek
  • 0,50 kg papryki czerwonej
  • 25 dkg marchwi
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 5 dkg soli kamiennej




Wykonanie:

Garnek kamienny lub wiaderko przeznaczone do kiszenia dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem. Możesz też użyć dużego słoja szklanego. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, opłucz i drobno poszatkuj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Marchew obierz, umyj i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane składniki połącz w dużej misce, dodaj sól i nasiona kopru, a następnie dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając dłońmi, aż kapusta puści sok. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia do kiszenia warstwami, każdą warstwę mocno ubij drewnianym tłuczkiem, by nie pozostały pęcherzyki powietrza. Na wierzch połóż talerzyk lub drewniany krążek i obciąż go, na przykład słoikiem z wodą. Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej (około 18–22°C) na pięć–sześć dni. Codziennie zdejmuj obciążenie i talerzyk, po czym przebij kapustę drewnianym patyczkiem aż do dna, by uwolnić gazy powstające podczas fermentacji. Po kilku dniach, gdy kapusta nabierze przyjemnego, lekko kwaśnego smaku i charakterystycznego aromatu, przenieś ją w chłodne miejsce – do piwnicy, spiżarni lub lodówki. Jeśli chcesz przechowywać kapustę dłużej, możesz przełożyć ją do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Kiszona kapusta włoska jest gotowa do jedzenia od razu – wystarczy dodać odrobinę oleju, cukru lub miodu i świeżo mielony pieprz. Doskonale smakuje także z cebulką i koperkiem jako surówka do obiadu.






Komentarze

Popularne posty