Składniki:
- 1 kg do 1,5 kg udek
- 60 dkg pieczarek
- 2 cebule
- ciasto francuskie gotowe
- 20 dkg sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka
- majeranek
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić dość grubo, udusić na tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę doprawić solą i pieprzem. Udka ( najlepiej górna część bez pałki) wyjąć kości, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać przyprawami : papryką, majerankiem, solą i pieprzem,na to wyłożyć pieczarki, posypać startym serem i przykryć ciastem francuskim. Trzeba wszystko przykryć folią aluminiową i do piekarnika na 45 minut 180 stopni, po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut.Można po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Podawać jako samodzielne danie jedynie z surówką, krojąc kwadratowe porcje.Smacznego!
- Zobacz także Schab w sosie pieczarkowym
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza