24 września 2019

Sernik biszkoptowy

Dziś w Domu pełnym mięty... pieczemy sernik biszkoptowy.

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej   
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki margaryny

 Wykonanie:

Białko ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, obie mąki z proszkiem do pieczenia i na koniec rozpuszczoną, ostudzoną  margarynę: biszkopt upiec w temperaturze 160 stopni 30-35 minut.


 Masa twarogowa 
  •  0,5 kg sera
  •  2 jaja 
  •  1 szklanka cukru
  •  1/2 kostki margaryny 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego                                                                                                                                                                                                                                                                   
Ser zmielić, 2 jajka całe ubić z 1 szklanką cukru, dodać ser, 0,5 kostki margaryny rozpuścić w garnku dodać ser, gotować na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliło, cały czas mieszać.Jak masa zacznie się gotować dodać 2 łyżki budyniu rozpuszczonego w 1/2 szklanki mleka mieszać, żeby się nie przypaliło,aż się zagotuje.Zimny biszkopt przekroić w poprzek, jak na tort, wylać masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta.Posypać po wierzchu cukrem pudrem. My piekliśmy biszkopt  w tortownicy .Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza