24 września 2019

Jabłecznik szybki

Jabłecznik szybki, ciasto ucierane, bardzo prosty przepis, nawet dla tych którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto bardzo smaczne, mięciutkie, dodatek jabłek sprawia, że nie jest za słodkie. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi.


Składniki:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy 
Wykonanie: 
                                                                                                                 
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, rozpuszczone, ale zimne masło, wodę i aromat lub cukier waniliowy, zmiksować. Ciasto podzielić, większą część wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, na to smażone jabłka i resztę ciasta wyłożyć na wierzch.

Nadzienie:

4 bardzo duże jabłka  utrzeć na tarce, dodać 1/2 szklanki cukru i usmażyć. Przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto i przykryć resztą ciasta.  Można wykorzystać mus jabłkowy ze słoika, czy sobie robioną marmoladę z jabłek. Piec 45 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Do herbaty  czy kawy idealny jabłecznik, szybki i smaczny. Smacznego!                                                                                                     

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza