Ryba po grecku

 Ryba po grecku jak u babci, to popularne danie kuchni polskiej, które zawsze kojarzy się z domową kuchnią i rodzinnymi spotkaniami. Aromatyczne warzywa i delikatne filety tworzą połączenie, które smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba po grecku często gości na Wigilię, gdyż jest idealna na święta, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Danie uniwersalne nie tylko na imprezy, a także jako zdrowy obiad na co dzień. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga dłuższego gotowania, a ryba pyszna.






Składniki:

Ryba

  • 700–800 g filetów rybnych (najlepiej miruna, mintaj, dorsz)

  • sól i pieprz do smaku

  • 3–4 łyżki mąki do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny



Warzywa po grecku:

  • 4 duże marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 mały seler

  • 1 duża cebula

  • 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka cukru

  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • sól do smaku

  • 2–3 łyżki oleju do podsmażenia

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki ketchupu

  • ok. 200 ml wody




Wykonanie:

Filety z ryby opłukać i osuszyć, a następnie skropić je sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić je na chwilę, aby przeszły smakiem. Po kilku minutach obtoczyć je delikatnie w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać trochę tłuszczu i zeszklić cebulę, po czym dodać starte warzywa. Smażyć je kilka minut, aż lekko zmiękną, a potem dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać trochę wody, aby całość miała odpowiednią konsystencję. Doprawić wszystko solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nadal wyczuwalne w strukturze. Dodać koncentrat, ketchup do smaku i wolno dusić. Gdy warzywa będą gotowe można zacząć układać warstwy dania. W naczyniu żaroodpornym lub innym większym pojemniku ułożyć warstwę usmażonej ryby i przykryć ją gorącymi warzywami po grecku. Powtarzać warstwy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Tak przygotowane danie odstawić przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Ryba po grecku najlepiej smakuje na zimno, podawana jako przystawka, ale pyszna też jest na ciepło jako lekki obiad z dodatkiem ziemniaków.

Komentarze

Popularne posty