Białe kimchi –łagodna wersja
Białe kimchi czyli kiszona kapusta pekińska po koreańsku idealna propozycja dla osób, które chcą spróbować kimchi, ale nie przepadają za ostrymi smakami. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, białe kimchi nie zawiera papryki gochugaru – jest delikatne, lekko słodkie i bardzo orzeźwiające. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, miski ramen lub zdrowa przekąska prosto z lodówki. To również doskonała opcja dla dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem.
Składniki:
Do kiszenia kapusty
-
1 duża kapusta pekińska
-
⅓ szklanki soli gruboziarnistej
-
1,5 litra wody
Dodatki:
-
1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
-
1/3 rzodkwi czarnej
4 cebulki dymki ze szczypiorem
-
1/2 jabłka lub gruszka
Zalewa:
-
½ jabłka
-
1 cebula
-
4-5 ząbków czosnku
-
1 litr wody przegotowanej ostudzonej
kawałek imbiru 3 cm
2 łyżki soli kamiennej
Kapustę pekińską obrać z wierzchnich liści jeśli są uszkodzone, umyć i przekroić wzdłuż, dzieląc ją na cztery części. Włożyć ją do miski i zalać zimną solanką z przygotowanej 1,5 litra i 1/3 szklanki soli wody i soli, zostawiając na kilka godzin, aby zmiękła i naciągnęła solą. Po tym czasie dokładnie ją opłukać w wodzie i odsączyć. W międzyczasie przygotować wywar: do garnka wlać litr wody zagotować ją, wymieszać z 2 łyżkami soli i ostudzić. Gdy wywar ostygnie dodać pokrojoną cebulę, przetarte ząbki czosnku, posiekany imbir, pokrojone na mniejsze kawałki pół jabłka i wszystko zmiksować blenderem, Marchewkę, rzodkiew może być biała lub kalarepka i jabłko obrać pokroić w cienkie paseczki. Dymkę umyć i pokroić razem ze szczypiorek na 3 centymetrowe kawałki. Przygotować naczynie szklane, kamienne. Warzywa wymieszać. Gdy składniki są gotowe wkładasz ćwiartki kapusty, przekładając je warzywami z jabłkiem, można wkładać też między liście, układać dosyć ciasno. Kiedy wszystko znajdzie się w naczyniu, zalać kapustę zimnym wywarem. Ważne, aby całość była całkowicie zanurzona, dlatego dla pewności można obciążyć jeszcze talerzykiem. Naczynie zamknąć, ale nie szczelnie – kimchi musi mieć miejsce, aby rozpocząć proces fermentacji. Przez jeden do dwóch dni trzymać je w temperaturze pokojowej, aż zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki. Czas zależy od temperatury otoczenia. Wtedy przenieś kimchi do lodówki, gdzie dojrzewa i nabiera pełni smaku. Najlepiej smakuje po około pięciu do siedmiu dniach. Kimchi jest bardzo dobre i zdrowe, podajemy je pokrojone na mniejsze kawałki lub nawet paski. Białe kimchi jest chrupiące, świeże i niesamowicie aromatyczne. Świetnie pasuje do gorących zup, ryżu, grillowanych mięs i tofu, ale równie dobrze smakuje jako szybka, zdrowa przekąska prosto z lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz