Dżem z dyni o smaku pomarańczowym

 Dżem z dyni to połączenie delikatnej słodyczy z nutą cytrusowej świeżości. Idealny do tostów, naleśników czy chleba – rozgrzewa smakiem i kolorem nawet w najbardziej pochmurny dzień. Jesień to czas, gdy kuchnia wypełnia się zapachem korzennych przypraw, pieczonych jabłek i oczywiście – dyni. To niezwykłe warzywo (a właściwie owoc!) potrafi zamienić się w coś naprawdę magicznego: aromatyczne zupy, ciasta, a nawet dżemy. Dżem z dyni to sposób na zamknięcie w słoiczku odrobiny ciepła, które będzie przypominało nam o złotych liściach, kiedy za oknem zrobi się szaro i zimno. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a dzięki dodatkowi pomarańczowego kisielu i aromatu ma cudownie świeży, cytrusowy smak, który przełamuje delikatną słodycz dyni.



Składniki:

  • 3 kg obranej dyni
  • 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę soku z cytryny

Wykonanie:

Aby przygotować ten dżem, najpierw kroimy 3 kg obranej dyni w kostkę i przekładamy ją do dużego garnka. Wlewamy odrobinę wody, aby dynia się nie przypaliła, po czym dusimy ją na małym ogniu, aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. W tym momencie dodajemy 3 łyżki cukru. Dwa kisiele pomarańczowe rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę aromatu pomarańczowego oraz sok z cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, który podkreśli smak i doda lekkości, spróbować czy nie trzeba jeszcze dosłodzić, to zależy też od rodzaju dyni. Całość mieszamy i gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, aby się zawekowały. Po wystudzeniu możemy przenieść słoiczki do spiżarki i cieszyć się smakiem jesieni przez wiele miesięcy. Dla pewności można też je pasteryzować w garnku. Ten dżem to dowód na to, że dynia nie musi być nudna – potrafi być słodka, lekka i zachwycająco pomarańczowa. Warto przygotować choć kilka słoiczków, bo znikają szybciej, niż mogłoby się wydawać!

Komentarze

Popularne posty