Zupa z kalarepki bez śmietany

 Pyszna zupa z kalarepki bez śmietany – lekka, aromatyczna i odpowiednia dla każdego, także dla osób, które unikają ciężkostrawnych potraw. Kalarepka to jedno z tych warzyw, które w kuchni często bywa niedoceniane. A szkoda, bo jest niezwykle uniwersalne, lekkostrawne i delikatne w smaku. Idealnie sprawdza się zarówno w sałatkach na surowo, jak i w daniach gotowanych. To zupa, którą możesz podać jako codzienny obiad dla całej rodziny, ale też jako elegancki krem na przyjęciu – wystarczy, że zmiksujesz ją na gładko i udekorujesz świeżym koperkiem. Jej bazą są proste warzywa, a największą gwiazdą jest właśnie kalarepka, która nadaje całości delikatnie słodkawy smak. 



Składniki:

  • 2–3 średnie kalarepki
  • 2 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • kawałek pietruszki (korzeń)

  • mały kawałek selera 

  • 1 pomidor

  • 1 liść laurowy

  • 2–3 ziarna ziela angielskiego

  • 1,2 l rosołu lub bulionu warzywnego

  • sól, pieprz do smaku

  • świeży koperek lub natka pietruszki do podania

Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć, a następnie pokroić w kostkę: kalarepki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Warzywa przełożyć do garnka. Zupę można ugotować na wywarze z drobiu lub na rosole, a nawet zalać warzywa tylko wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać posypaną zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Zupę z kalarepki można też zmiksować i podać jako krem. To świetna propozycja na obiad, zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego. Spróbuj i przekonaj się, że zupa z kalarepki bez śmietany może stać się Twoim nowym ulubionym daniem!

Komentarze

Popularne posty