Szukasz pomysłu na zdrowy, szybki i sycący obiad? To danie sprawdzi się idealnie! Kasza gryczana świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i świeżymi warzywami. Połączenie brokułu, fasolki szparagowej, papryki i pomidora nie tylko dodaje koloru na talerzu, ale także dostarcza mnóstwa witamin, błonnika i lekkiej świeżości. To przepis, który możesz przygotować zarówno na codzienny rodzinny obiad, jak i na lunch do pracy. Wystarczy pół godziny w kuchni, a otrzymasz pełnowartościowe danie, które nasyci, a jednocześnie nie obciąży żołądka. Spróbuj tego prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego zestawienia – Twoi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę!
Składniki:
- 
150 g piersi z kurczaka 
- 
100 g kaszy gryczanej (suchej) 
- 1 cebula mała 
- 
1 mały brokuł 
- 1/2 kalafiora 
- 
150 g fasolki szparagowej 
- 
2 pomidory (lub 200 g pomidorków koktajlowych) 
- 
2 łyżki oliwy z oliwek 
- 
1 ząbek czosnku 
- 1/2 łyżeczki papryki 
- 
szczypta suszonego oregano i bazylii 
- 
sól i pieprz do smaku 
- 
świeża natka pietruszki do podania 
Wykonanie:Pierś z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, a następnie dodać paprykę, oregano, bazylię i trochę oliwy, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby mięso się zamarynowało. Brokuł umyć i podzielić na różyczki, a cebulę obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Kaszę wypłukać kilka razy w wodzie i odcedzić. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i obsmażyć go z każdej strony na złoto i przełożyć na talerz. Na pozostały tłuszczu zrumienić cebulę, a następnie dodać kaszę, chwilę ją smażyć i zalać gorącą wodą, lekko osolić i zagotować. Dodać usmażone mięso z kurczaka, fasolkę szparagową, kalafior i chwilę gotować na małym grzaniu. Dodać brokuł, rozłożyć różyczki na wierzchu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie mieszać dania, tylko przykryć. Gdy kasza już prawie miękka dodać pokrojone pomidory, doprawić pieprzem i solą do smaku. Gotowe danie podawać posypane zieloną natką pietruszki. Kurczak z kaszą i z warzywami świetnie smakuje również z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego lub prażonych pestek dyni.
 
Często robię dania z kaszą więc na pewno wypróbuję twoje :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Szybki, zdrowy i pełen kolorów. Idealny pomysł na codzienny obiad, a do tego łatwo dopasować dodatki według własnego smaku.
OdpowiedzUsuń