Krupnik to zupa prosta i smaczna, taki smak dzieciństwa obiadu u babci. Tradycyjny przepis z kaszą jęczmienną i warzywami sprawi, że nawet w chłodny dzień można poczuć się jak w ciepłym domu. Aromatyczny, rozgrzewający, pożywny – a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu. Choć jego bazą jest skromna kasza jęczmienna, to w połączeniu z warzywami i delikatnym bulionem tworzy danie, które syci, rozgrzewa i koi żołądek. W polskich domach krupnik od pokoleń pojawia się zwłaszcza w chłodniejsze dni – jako idealna zupa na jesień i zimę.
Składniki (6 porcji):
-
2 litry wody
- 500 gramów mięsa drobiowego
-
2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej (pęczak może być cięższy)
-
2 marchewki
-
1 pietruszka (korzeń)
-
kawałek selera (nieduży)
-
2–3 ziemniaki
-
kawałek cukinii
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
odrobina natki pietruszki (drobno posiekanej)
-
sól
- pieprz
Wykonanie:Krupnik można ugotować bez dodatku mięsa, tylko na wywarze warzywnym, będzie tak samo smaczny i lekki. Mięso z indyka lub z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać kaszę kilka razy w letniej wodzie, aż woda będzie czysta, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi i goryczki. Dodać do garnka razem z włoszczyzną, ale bez ziemniaków i cukinii. Ziemniaki i cukinię dodać jak mięso będzie prawie miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie podawać krupnik posypany świeżą natką pietruszki lub koperkiem, można dodać kawałki ugotowanego mięsa. Krupnik to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa, syci i smakuje jak domowe wspomnienia. Prosty w przygotowaniu, pełen warzyw i kaszy jęczmiennej – idealny na rodzinny obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz