Krupnik

 Krupnik to zupa prosta i smaczna, taki smak dzieciństwa obiadu u babci. Tradycyjny przepis z kaszą jęczmienną i warzywami sprawi, że nawet w chłodny dzień można poczuć się jak w ciepłym domu. Aromatyczny, rozgrzewający, pożywny – a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu. Choć jego bazą jest skromna kasza jęczmienna, to w połączeniu z warzywami i delikatnym bulionem tworzy danie, które syci, rozgrzewa i koi żołądek. W polskich domach krupnik od pokoleń pojawia się zwłaszcza w chłodniejsze dni – jako idealna zupa na jesień i zimę. 



Składniki (6 porcji):

  • 2 litry wody 

  • 500 gramów mięsa drobiowego
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej (pęczak może być cięższy)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • kawałek selera (nieduży)

  • 2–3 ziemniaki

  • kawałek cukinii 

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • odrobina natki pietruszki (drobno posiekanej)

  • sól 

  • pieprz
Wykonanie:
Krupnik można ugotować bez dodatku mięsa, tylko na wywarze warzywnym, będzie tak samo smaczny i lekki. Mięso z indyka lub z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać kaszę kilka razy w letniej wodzie, aż woda będzie czysta, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi i goryczki. Dodać do garnka razem z włoszczyzną, ale bez ziemniaków i cukinii. Ziemniaki i cukinię dodać jak mięso będzie prawie miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie podawać krupnik posypany świeżą natką pietruszki lub koperkiem, można dodać kawałki ugotowanego mięsa. Krupnik to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa, syci i smakuje jak domowe wspomnienia. Prosty w przygotowaniu, pełen warzyw i kaszy jęczmiennej – idealny na rodzinny obiad.

Komentarze

Popularne posty