Buraczki tarte na zimę jak u babci

 Nie ma nic przyjemniejszego zimą niż sięgnięcie po własne przetwory. Gdy za oknem zimno i szaro, otwieram słoik domowych buraczków, a kuchnia od razu nabiera ciepła i koloru. Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa – babcia zawsze miała całą półkę słoików z czerwonymi buraczkami, które podawała do kotleta mielonego albo duszonej wołowiny. Pachniało octem, przyprawami i domowym obiadem, na który wszyscy czekali. Buraczki tarte na zimę to jeden z najbardziej klasycznych dodatków w polskiej kuchni. Są uniwersalne – pasują zarówno do kotletów mielonych, schabowego, gulaszu, jak i do dań wegetariańskich. Dzięki swojej naturalnej słodyczy i pięknemu kolorowi nie tylko urozmaicają talerz, ale też dostarczają sporo witamin i minerałów (m.in. żelazo, potas, kwas foliowy). Przygotowane w słoikach świetnie sprawdzają się wtedy, gdy zimą brakuje świeżych warzyw – wystarczy sięgnąć po gotowy słoiczek i w kilka minut mamy zdrowy dodatek do obiadu. Dobrze przyrządzone i pasteryzowane buraczki mogą stać w spiżarni przez wiele miesięcy, a ich smak nie odbiega od świeżo startych. Przepis, który znajdziesz poniżej, jest prosty, sprawdzony i pozwala zachować intensywny kolor oraz lekko słodko-kwaśny smak.




Składniki:

  • 3 kg buraków ćwikłowych
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml octu 10%

Wykonanie:

Z buraków odkroić liście, nie obierać ich tylko umyć dokładnie. Włożyć umyte buraki do garnka i zalać zimną wodą, tak aby je przykryła, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować, około 1,5 godziny, aż będą miękkie. Ugotowane buraki odcedzić i zalać zimną wodą, obrać je z łupin jeszcze ciepłe, wtedy skórka schodzi sama, a następnie  zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Buraki można zetrzeć w malakserze lub w maszynce do warzyw. Do startych buraków dodać resztę składników: sól, ocet i cukier, dobrze wymieszać. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Gotowe tarte buraczki nakładać do słoików, lekko upychać, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i zakręcić mocno. Pasteryzować małe słoiki 35 minut, duże dłużej 45. Buraczki tak zrobione są gotowe, wystarczy tylko je obsmażyć na masełku i podać do obiadu.  Przygotowane w słoikach świetnie sprawdzają się wtedy, gdy zimą brakuje świeżych warzyw – wystarczy sięgnąć po gotowy słoiczek i w kilka minut  mamy zdrowy dodatek do obiadu.

Komentarze

Popularne posty