Zupa z grzybów leśnych z kaszą

Aromatyczna, klarowna zupa z grzybów leśnych z dużą ilością włoszczyzny i kaszą ugotowaną osobno. Pachnie lasem, jest sycąca, a jednocześnie lekka. Idealna na obiad i kolacje – zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. Zupa z grzybów leśnych trochę inna, którą możesz przygotować przez cały rok – wystarczy sięgnąć po  mrożone grzyby, ale najlepsza jest ze świeżo zebranych. W mojej wersji jest dużo aromatycznych grzybów: borowików, koźlarzy, kilka maślaków i rydzów,  oraz solidna porcja włoszczyzny, która nadaje wywarowi pełni smaku. Podawana z ugotowaną osobno kaszą pozostaje klarowna, a każdy kawałek grzyba jest doskonale widoczny.



Składniki na Zupę z grzybów leśnych z kaszą:

  • 500 -800 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki, rydze)
  • 2 marchewki
  •  1 pietruszka
  •  1/4 selera
  •  kawałek pora
  • 1  cebula
  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej lub komosy ryżowej
  •  1 łyżka masła lub oleju
  •  2 liście laurowe
  •  4–5 ziaren ziela angielskiego
  •  6–8 ziaren pieprzu
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • zielony liść selera i pora
  • natka pietruszki – do posypania
  • sól – do smaku
  • pieprz do smaku
Wykonanie:

Kaszę opłukać zmieniając wodę kilka razy, aż będzie czysta, a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie według przepisu, przeważnie 15-20 minut od zagotowania. Zostawić na później. Grzyby leśne obrać i dokładnie umyć, nie moczyć ich w wodzie tylko płukać, a następnie pokroić w paski. Zupa jest najlepsza z różnych grzybów, a przeważnie takie właśnie przynosimy z lasu. Włoszczyznę obrać, umyć i przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zrumienioną na suchej patelni przekrojoną na pół cebulę, oraz pokrojone grzyby, przykryć i wolno gotować 20 minut. Dodać zielone liście pora, selera i lubczyku, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze gotować 10 minut. Grzyby przed dodaniem do zupy można najpierw obsmażyć na maśle, wtedy zupa będzie bardziej kaloryczna. Na środek talerza nałożyć porcję kaszy, posypać ją natką pietruszki, a dookoła wlać zupę grzybową, która powinna być gęsta od grzybów.  Zupa sprawdzi się  zarówno jako rozgrzewający obiad po spacerze, jak i lekka kolacja, którą można przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Zupa grzybowa z kaszą jest bardzo smaczna, aromatyczna i gęsta od grzybów.


Komentarze

Popularne posty