Zupa z grzybów leśnych z kaszą
Aromatyczna, klarowna zupa z grzybów leśnych z dużą ilością włoszczyzny i kaszą ugotowaną osobno. Pachnie lasem, jest sycąca, a jednocześnie lekka. Idealna na obiad i kolacje – zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. Zupa z grzybów leśnych trochę inna, którą możesz przygotować przez cały rok – wystarczy sięgnąć po mrożone grzyby, ale najlepsza jest ze świeżo zebranych. W mojej wersji jest dużo aromatycznych grzybów: borowików, koźlarzy, kilka maślaków i rydzów, oraz solidna porcja włoszczyzny, która nadaje wywarowi pełni smaku. Podawana z ugotowaną osobno kaszą pozostaje klarowna, a każdy kawałek grzyba jest doskonale widoczny.
- 500 -800 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki, rydze)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 100 g drobnej kaszy jęczmiennej lub komosy ryżowej
- 1 łyżka masła lub oleju
- 2 liście laurowe
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- 6–8 ziaren pieprzu
- 2-3 gałązki lubczyku
- zielony liść selera i pora
- natka pietruszki – do posypania
- sól – do smaku
- pieprz do smaku
Kaszę opłukać zmieniając wodę kilka razy, aż będzie czysta, a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie według przepisu, przeważnie 15-20 minut od zagotowania. Zostawić na później. Grzyby leśne obrać i dokładnie umyć, nie moczyć ich w wodzie tylko płukać, a następnie pokroić w paski. Zupa jest najlepsza z różnych grzybów, a przeważnie takie właśnie przynosimy z lasu. Włoszczyznę obrać, umyć i przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zrumienioną na suchej patelni przekrojoną na pół cebulę, oraz pokrojone grzyby, przykryć i wolno gotować 20 minut. Dodać zielone liście pora, selera i lubczyku, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze gotować 10 minut. Grzyby przed dodaniem do zupy można najpierw obsmażyć na maśle, wtedy zupa będzie bardziej kaloryczna. Na środek talerza nałożyć porcję kaszy, posypać ją natką pietruszki, a dookoła wlać zupę grzybową, która powinna być gęsta od grzybów. Zupa sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający obiad po spacerze, jak i lekka kolacja, którą można przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Zupa grzybowa z kaszą jest bardzo smaczna, aromatyczna i gęsta od grzybów.
Komentarze
Prześlij komentarz