Sałatka pudełkowa do pracy
Lekka, pożywna i pełna smaku – ta sałatka to prawdziwy lunchowy hit! Szybka, lekka, zdrowa, treściwa i bardzo smaczna, dużo lepsza niż kanapki. Dzięki komosie ryżowej, którą można zastąpić ulubioną kaszą syci na długo, a świeże warzywa i aromatyczne zioła nadają jej śródziemnomorskiego charakteru. Najlepsze jest to, że przygotujesz ją w kilka minut i możesz zabrać w pudełku do pracy. Przepis jest na dwie porcje, kaszę można ugotować poprzedniego dnia. Sałatkę można wzbogacić o ulubione dodatki: suszone pomidory, świeży ogórek lub paprykę. Można też dodać jajko na twardo.
Składniki (na 2 porcje)
-
100 g komosy ryżowej lub kaszy
-
2 pomidory duże lub kilka małych koktajlowych
-
10–12 sztuk czarnych oliwek bez pestek
-
125 g mozzarelli (kulka)
-
1 dojrzałe awokado
-
garść rukoli lub sałaty mieszanej
-
1 łyżeczka oregano (suszone)
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
-
sól i pieprz do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz