Krem z batatów

 Zupa krem z batatów ma delikatnie słodki smak, kremową konsystencję i piękny, intensywny kolor, który od razu przyciąga wzrok. Bataty – inaczej słodkie ziemniaki – są bogate w błonnik, beta-karoten i witaminę C, co czyni tę zupę nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową. Ten przepis to świetna baza, którą można dowolnie modyfikować. Wystarczy dodać szczyptę curry i mleczko kokosowe, a będzie orientalna . Można podać ją z grzankami lub łyżką śmietany, wtedy będzie to wersja bardzo prosta. Krem z batatów sprawdzi się zarówno jako lekka kolacja, jak i rozgrzewający posiłek do pracy. Prosty w przygotowaniu, niedrogi i efektowny – zupa krem z batatów na pewno zagości w Twojej kuchni na dłużej.


Składniki:

  • 2 średnie bataty (ok. 500 g)

  • 1 marchewka

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • ½ łyżeczki mielonego imbiru (lub kawałek świeżego)

  • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

  • Sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 

Wykonanie:  
Przygotować warzywa: obrać bataty, marchewkę, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę, a  czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodaj cebulę i smażyć przez 2–3 minuty na wolnym grzaniu, a następnie dodać czosnek, drobno posiekany świeży imbir, kurkumę i smażyć jeszcze minutę. Obrane bataty i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, nie muszą być równe, wszystko będzie i tak miksowane. Dodać pokrojone bataty i marchewkę do garnka i zalać bulionem warzywnym, można też dodać rosół, wtedy zupa będzie treściwsza.. Gotować na średnim grzaniu pod przykryciem ok. 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączyć grzanie i wszystko zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe lub słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem można podać z dodatkiem grzanek lub z uprażonymi pestkami z dyni. 

Komentarze

Popularne posty