Krem z batatów
Zupa krem z batatów ma delikatnie słodki smak, kremową konsystencję i piękny, intensywny kolor, który od razu przyciąga wzrok. Bataty – inaczej słodkie ziemniaki – są bogate w błonnik, beta-karoten i witaminę C, co czyni tę zupę nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową. Ten przepis to świetna baza, którą można dowolnie modyfikować. Wystarczy dodać szczyptę curry i mleczko kokosowe, a będzie orientalna . Można podać ją z grzankami lub łyżką śmietany, wtedy będzie to wersja bardzo prosta. Krem z batatów sprawdzi się zarówno jako lekka kolacja, jak i rozgrzewający posiłek do pracy. Prosty w przygotowaniu, niedrogi i efektowny – zupa krem z batatów na pewno zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki:
-
2 średnie bataty (ok. 500 g)
-
1 marchewka
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
750 ml bulionu warzywnego
-
½ łyżeczki mielonego imbiru (lub kawałek świeżego)
-
½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
-
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki
Komentarze
Prześlij komentarz