Siekane kotlety z piersi kurczaka
Delikatne, pełne smaku i bardzo proste Siekane kotlety z piersi kurczaka to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych czy panierowanych filetów. Idealnie sprawdzą się nie tylko na rodzinny obiad, ale i jako szybki posiłek na kolację, czy imprezę. Złocista skórka i miękkie, soczyste wnętrze – czego chcieć więcej? Takie kotlety smakują wszystkim, chętnie zjedzą je także dzieci.
Składniki:
-
2 duże piersi z kurczaka
-
1 jajko duże
-
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
-
ulubione przyprawy (np. papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek)
-
olej do smażenia
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę (ok. 0,5 cm). W salaterce wymieszać jajko z mąką, dodać jogurt, musztardę najlepiej ostrą lub taką jaką lubimy, olej, wszystko wymieszać na gładką masę, tak żeby nie było grudek. Dodać przyprawy oregano, sól, pieprz, czosnek, można dodać też posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i połączyć z pokrojoną piersią z kurczaka, masa powinna być dosyć gęsta. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny lub dłużej, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy i formować płaskie kotlety. Smażyć na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone w środku. Grzanie nie może być za duże, gdyż kotlety za szybko się zrumienią. Gotowe kolety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką – np. z marchewki, kiszonej kapusty albo świeżym ogórkiem. Dobrą alternatywą jest też podanie ich z warzywami gotowanymi: kalafiorem, cukinią, fasolką szparagową. Świetnie smakują też na zimno, np. w bułce jako domowy fast food.
Komentarze
Prześlij komentarz