Sernik gotowany z galaretką
Sernik gotowany delikatny, aksamitny do tego warstwa owoców i galaretka, która nie tylko pięknie wygląda, ale przełamuje słodycz sernika i dodaje świeżości. Sernik nie wymaga pieczenia, zawsze się udaje i można przygotować go bardzo szybko. W mojej wersji bazą są podłużne biszkopty, a na wierzchu herbatniki i galaretka z wiśniami. Wiśnie można zastąpić innymi owocami, sprawdzą się maliny, truskawki, brzoskwinie czy borówki. To ciasto na każdą okazję - od niedzielnego obiadu po święta. Jest proste, efektowne i naprawdę pyszne!
🧁 Składniki:
Spód:
-
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200 g)
herbatniki ok. 200 g
Masa serowa:
-
1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie (lub ser z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnica)
-
150 g masła
-
3/4 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej według uznania)
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
3 jajka
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g, bez cukru)
1 łyżka kaszy manny
140 ml mleka
Dodatki:
-
ok. 300-400 g wiśni wydrylowanych
-
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub malinowej/truskawkowej)
-
750 ml wrzątku (do galaretki)
Wiśnie umyć, wydrylować i wstawić do lodówki, można użyć wiśni w syropie, wtedy wystarczy je odsączyć. Przygotować masę serową, ser może być gotowy mielony, ale dobrej jakości, gęsty, aby sernik się udał.
Do garnka najlepiej z grubym dnem włożyć masło i cukier i podgrzewać na wolnym grzaniu, aż cukier się rozpuści. Do masła dodać zmielony ser i gotować cały czas mieszając, aż się rozpuści, ale nie gwałtownie, tylko na wolnym grzaniu. Jajka roztrzepać, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, mleko, tak żeby nie było grudek. Dodać trochę gorącego sera, zahartować jajka i wlać do gorącej masy serowej. Wszystko podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż masa sernikowa dobrze zgęstnieje.
Gorący ser wyłożyć na biszkopty i przykryć herbatnikami, zostawić do całkowitego wystudzenia.
W gotowanej wrzącej wodzie 750 ml rozpuścić galaretki i zostawić. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć dodać zimne wiśnie, wymieszać i wyłożyć na zimny sernik. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz