Roladki z indyka nadziewane żurawiną
Delikatne mięso z indyka i słodycz suszonej żurawiny tworzą wykwintne, a zarazem proste danie idealne na niedzielny obiad lub specjalną okazję. Danie to mimo, że bardzo proste w wykonaniu, wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji, a na dodatek jest bardzo zdrowe. Ten przepis to także doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów – zdrowsza, lżejsza, a przy tym bardziej wyrafinowana. Dodatkowo, danie jest dość uniwersalne, roladki można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je świetnym wyborem na przyjęcia i święta.
Składniki: (na 4 porcje):
-
2 duże piersi z indyka (ok. 700–800 g)
-
100 g suszonej żurawiny
-
1 cebula
-
1-2 łyżki musztardy
-
1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
-
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia roladek
-
wykałaczki lub nitka do wiązania
Komentarze
Prześlij komentarz