Roladki z indyka nadziewane żurawiną

 Delikatne mięso z indyka i słodycz suszonej żurawiny tworzą wykwintne, a zarazem proste danie idealne na niedzielny obiad lub specjalną okazję. Danie to mimo, że bardzo proste w wykonaniu, wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji, a na dodatek jest bardzo zdrowe. Ten przepis to także doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów – zdrowsza, lżejsza, a przy tym bardziej wyrafinowana. Dodatkowo, danie jest dość uniwersalne, roladki można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je świetnym wyborem na przyjęcia i święta.



Składniki: (na 4 porcje):

  • 2 duże piersi z indyka (ok. 700–800 g)

  • 100 g suszonej żurawiny

  • 1 cebula

  • 1-2 łyżki musztardy

  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka do obtoczenia roladek

  • wykałaczki lub nitka do wiązania


Wykonanie:
Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć, a następnie pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię, aby nie porozrywać mięsa. Każdy płat posmarować musztardą, ułożyć łyżkę żurawiny, zawinąć boki do środka, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć z każdej strony roladki na złoty kolor, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i wlać bulion. Gdy bulion się zagotuje dodać obsmażone roladki z indyka i dusić je pod przykryciem na wolnym grzaniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Roladki z indyka smakują podane z kaszą, kluskami śląskimi, ziemniakami z dodatkiem zasmażanych buraczków, czy surówką z czerwonej kapusty.

Komentarze

Popularne posty