Chrupiące Placki z cukinii

 Placki z cukinii lekkie, chrupiące i pełne smaku, najlepsze teraz latem, kiedy cukinia dojrzewa w ogrodach i króluje na targowych straganach. Placki z cukinii to jeden z tych prostych, a jednocześnie genialnych pomysłów – szybkie w przygotowaniu, lekkie, a przy tym niezwykle aromatyczne. Można je podać na śniadanie, lekki obiad czy kolację, a nawet zabrać ze sobą na piknik. Ich smak można dowolnie modyfikować, dodając zioła, przyprawy, a nawet ser parmezan. To danie pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci – jest to również świetny sposób na przemycenie warzyw do diety najmłodszych. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i sezonowy posiłek, który nie wymaga wielu składników, ten przepis na placki z cukinii z pewnością Cię nie zawiedzie. 



Składniki na około10 placków:

  • 2 średnie cukinie (ok. 500–600 g)

  • 1 średnia cebula

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka kaszy manny

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub tymianku

  • olej do smażenia 


Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać jeśli jest młoda, większą i starszą lepiej obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć ją  do miski, lekko posolić i odstawić na 10–15 minut, by puściła sok. Po tym czasie odcisnąć cukinię przez czystą ściereczkę lub gazę – im mniej wody w warzywach, tym bardziej chrupiące będą placki. Cebulę najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach na tarce lub drobno posiekaj, a następnie dodać do cukinii. Dodać jajka, wsypać mąkę, kaszę manną, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe – jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej mąki. Na patelni rozgrzać olej, powinno dno być dokładnie pokryte,  łyżką nakładać porcje masy, formując małe placki.


Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony), wtedy placki będą chrupiące. Po usmażeniu odsączyć je na ręczniku papierowym. Placki najlepiej smakują od razu gorące, można podać je z jogurtem, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Warto jeść cukinię, gdyż jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w błonnik. Świetnie wpływa na trawienie i syci na długo. To idealne warzywo dla osób na diecie oraz tych, którzy chcą w naturalny sposób wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu.

Komentarze

Popularne posty